2009. szeptember 30., szerda

Az igazi szabadság


Előszó: A tegezésért az olvasó szíves elnézését kérem, de a műfaj sajátosságai, - sajnálatos módon - megkövetelik a megszólítás eme tiszteletlen formáját.


„Légy szabad, valósítsd meg önmagad!” – nap, mint nap hallhatunk ehhez hasonló biztatásokat. A légy szabad! felszólításnak eleget téve rabságba taszítanak, megkötöznek. A valósítsd meg önmagad!-ból csak az önmagad marad ki: trendi egy leszel, távol attól, amivé válthatnál. Flörtölj! – már tiniként -, és sosem fogod megtapasztalni sem az igazi szerelmet, sem az igazi szeretetet.
Mert mi is történik, ha azt teszed, amit diktálnak: eltávolodsz mindentől és mindenkitől, aki a helyes irányt megmutathatná számodra. Olyanná leszel, amilyennek az ELLEN tudatosan megtervezett: csodálni fogsz csoda nélkül, imádni fogsz Isten nélkül, költeni fogsz szükség nélkül, nézni fogsz látás nélkül, agyalni fogsz értelem nélkül, tanulni fogsz tudás nélkül, beszélni fogsz mondandó nélkül, tenni fogsz érték nélkül, háborogsz cselekvés nélkül, elfogadsz mérlegelés nélkül, utánzol kérdés nélkül.
Az igazi szabadság azonban nem az, hogy mindent szabad, hanem az, ha nem kell megtenned… Nem kell azt tenned, amit diktálnak: nem kell folyton vásárolnod, nem kell kölcsönt felvenned, nem kell úgy viselkedned, nem kell mondanod, nem kell hallgatnod, nem kell megtenned. Nem kell az árral úsznod… Nem kell rágyújtanod, innod, beszúrnod, bevenned, felvenned, részt venned, beszállnod, hazudnod…
Semmi olyat nem kell tenned többé, amivel nem értesz egyet. Ez az igazi szabadság. Mert, ha azt teszed, amivel nem értesz egyet, sokkal többet ártasz magadnak.
Akkor tudod megvalósítani önmagad, ha megismerted a képességeidet, a lehetőségeidet és a korlátaidat. El kell tudni fogadni önmagad, de erre csak akkor lehetsz képes, ha kellő önismerettel rendelkezel. Ez pedig, csak Istenismerettel lehetséges. Nélküle, akármilyen kritikus vagy, akármilyen őszinték is a barátaid, csak részben láthatod önmagad. 
Vele, csak vele leszel képes kibontakozni, mert ő mindenki másnál jobban ismer, jobban szeret, és mindenkitől jobbat akar neked.
Ha igazán szabad leszel, képes leszel szemben úszni az árral. Bár minket – keresztyéneket – tekintenek gyengéknek, mégis ők lesznek a kárvallottak, mert sosem mernek ellent mondani, tenni, még akkor sem, ha ők maguk sem értenek vele egyet.
Az igazi szabadsághoz, nagy bátorság kell… Ez pedig itt kérem, nemcsak a bátrak hazája, hanem az igazaké, és a szenteké!
Légy hát szabad, és valósítsd meg valós önmagad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése